Heerlijk Glutenvrij Brood

Met dit recept maakt u heel makkelijk een glutenvrij brood dat lekker smeuïg is en zonder toevoegingen van suiker of gist. Het bevat weinig koolhydraten en heeft dus een lagere glycemische index

 

Voor het deeg:

 

 

 

 

 

 

 

 

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar in een kom en voeg vervolgens de gesmolten kokosboter en het water toe tot een stevig deeg.

Vet een grote cakevorm in met kokosboter of bekleed het met bakpapier. Het deeg in de vorm scheppen en goed aandrukken. Bestrooien met pitten en deze in het deeg drukken. Plaats het brood in een voorverwarmde oven op 200 graden, en bak het 60-75 minuten afhankelijk van de dikte. (kijk of naald droog uit het deeg komt).

Laat het brood vervolgens goed afkoelen.

 

U kunt het in plakken snijden en bewaren in de diepvries met kleine velletjes bakpapier ertussen, dan plakken ze niet aan elkaar. Het is ook heerlijk als u een snee brood voor consumptie nog even bakt in de oven, droge koekenpan of broodrooster. De snijvlakken zijn dan lekker krokant terwijl de binnenkant heerlijk smeuïg is.

Maar ’s avonds uitleggen en ’s ochtends zo genieten kan natuurlijk ook.

 

Met dit basisdeeg kunt u vervolgens heerlijk variëren

Zo kunt u eventueel sesamzaadjes, noten, rozijnen, gojibessen, banaan of hennepzaad toevoegen.

Ook kunt u 50 gram meel vervangen door bv 50 gram rijst-, gierst- of quinoa- vlokken of gekookte quinoa zaden, rijst, gierst of amaranth.

Voor een hartig brood is het ook lekker wat kruiden door het deeg te doen zoals tijm of rozemarijn.

Om te bestrooien kunt u kiezen uit bijvoorbeeld zonnebloempitten, pompoenpitten of sesamzaad.

 

Wanneer u het brood te smeuïg vindt, gebruik dan de volgende keer wat minder psylliumvezels. Maar niet te weinig want ze zorgen juist voor de binding omdat de melen geen gluten bevatten.

 

Kortom een heerlijk brood waar u volop mee kunt variëren.

 

 

-amandelmeel of kastanjemeel, 300 gram

-quinoameel, 200 gram

-kokosmeel, 50 gram

-boekweitmeel, 50 gram

-chiazaad of gebroken lijnzaad, 50 gram

-psylliumvezels, 30 gram

-kokosrasp, 50 gram

-zout, 10-15gram

-water, ¾-1 liter

-kokosolie gesmolten, 50 gram