Het lekkerste wat de natuur u te bieden heeft, vindt u bij Natuurwinkel De Groene Tak. Een compleet aanbod pure, biologisch(e-dynamisch)e producten vol van smaak. Maar wat is biologisch nu eigenlijk? En wat is het verschil met biologisch-dynamische producten? Wij vertellen u er graag meer over.

 

Wat is biologisch?

Een product mag alleen biologisch heten als het productieproces aan strenge wettelijke voorschriften voldoet. De overheid bepaalt hiervoor de regels en controle hierop vindt plaats door de onafhankelijke instantie SKAL (www.skal.nl) Zo zijn biologische producten altijd geteeld zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen en geproduceerd zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen.                                                   Ook zijn er  voor handelaren, importeurs en opslagbedrijven van biologische producten voorschriften. Zo moet het duidelijk zijn waar de ingrediĆ«nten precies vandaan komen en is er rekening gehouden met dierenwelzijn. Je herkent alle biologische producten die in de Europese Unie zijn geproduceerd aan het Europese bio-logo. Als je dit logo op een verpakking ziet staan, ben je er zeker van dat het product voldoet aan alle strenge wettelijke eisen die gelden voor biologische producten. Bovendien staat op de verpakking onder het logo of de ingrediĆ«nten uit Europa of deels van buiten Europa komen. Op producten van buiten de EU mag het keurmerk gebruikt worden, maar is dit niet verplicht.

 

Wat is biologisch-dynamisch?

Demeter is de Griekse godin van de vruchtbaarheid en al sinds 1927 het internationale keurmerk voor de biologisch-dynamische landbouw. Een biologisch-dynamisch bedrijf werkt 100% biologisch en gaat nog een stapje verder. Zo mogen biologisch-dynamische koeien en geiten hun horens behouden en hebben ze veel meer leefruimte. Alle veevoer en stro is biologisch en minimaal 80% van het veevoer wordt binnen het eigen biologisch-dynamische bedrijf geproduceerd. Bovendien wisselt de biologisch-dynamische boer regelmatig van gewas zodat de bodem niet uitgeput raakt en ziektes voorkomen worden. Biologisch-dynamische boeren bedrijven een unieke vorm van landbouw en veeteelt die optimaal samenwerkt met de natuur, waarbij de samenhang tussen bodem, planten, dier en mens versterkt wordt. Daarom zijn biologisch-dynamische producten premium producten voor iedereen die verder wil gaan daar waar biologisch stopt. Biologisch-dynamische producten zijn te herkennen aan het oranje Demeter keurmerk op het etiket.

 

Goede, eerlijke prijs.

Biologische landbouw is arbeidsintensiever en de opbrengsten per hectare lager doordat biologische gewassen en dieren echt de tijd krijgen om te groeien. Er is meer tijd voor de vorming van geur- en smaakstoffen en dat proef je! In de vorm van sappige appels en peren, tomaten met een volle smaak en prei zoals prei echt hoort te smaken. Bovendien willen wij eraan bijdragen dat de mensen die deze producten produceren een goede boterham kunnen verdienen voor hun gezin. Wij geloven in duurzame handel. Dat er zoveel aandacht is voor het welzijn van mens en dier betekent dat wij een eerlijke prijs betalen voor de producten in onze winkels. Bij ons dus geen laagste, maar een goede prijsgarantie.

BIOLOGISCH